Sezon na grzyby a kleszcze – o czym należy pamiętać?

Może się wydawać, że wraz z rozpoczęciem jesieni i sezonu na grzyby, zagrożenie ze strony kleszczy ustaje. Nic bardziej mylnego. Pajęczaki są aktywne nawet w październiku. Zarówno sezon na grzyby, jak i na kleszcze trwają przez większość roku. Podpowiemy jednak, na jakie sposoby możemy się chronić przed kleszczami  w trakcie grzybobrania.

Jeśli chcemy uniknąć towarzystwa pajęczaków, warto zadbać o odpowiednią ochronę, ponieważ tam, gdzie znajdziemy grzyby, na pewno kryją się i kleszcze. W koszyku, który zabieramy do lasu, dobrze mieć tak zwane kleszczołapki, które możemy kupić nie tylko w aptekach, ale i w sklepach dedykowanych miłośnikom zbierania plonów leśnego runa.

Kiedy zaczyna się sezon na grzyby?

Kiedy jest odpowiedni czas, aby rozpocząć grzybobranie? Złote jesienne miesiące – wrzesień i październik – są szczytowym okresem aktywności miłośników leśnych przechadzek w celu zbierania grzybów. Niektóre gatunki możemy znaleźć również w innych okresach roku. Wraz z wiosennym deszczem, w okolicach kwietnia i maja, pojawiają się pierwsze prawdziwki. Wczesnym latem można zaś w leśnym runie odnaleźć popularne w naszej kuchni żółto-pomarańczowe kurki.

Ogólnie rzecz biorąc, grzyby rosną głównie wówczas, gdy dni są ciepłe, noce nieco chłodniejsze, a powietrze wilgotne. Takie właśnie warunki panują jesienią. Wtedy właśnie natrafimy na borowiki szlachetne, podgrzybki, maślaki. Pod koniec sezonu będziemy mogli raczyć się opieńkami miodowymi, sarniakami, gąskami zielonymi. Może to trwać nawet do końca listopada.

Gdzie należy szukać grzybów?

Grzyby lubią miejsca wilgotne i ciepłe. Wyruszając na poszukiwania w czasie, gdy temperatury po zimie zaczną rosnąć, po kilku dniach obfitujących w deszcz możemy liczyć na ich owocny rezultat. Grzyby znajdziemy na dnie lasu – szczególnie w wilgotnych, ciemnych zakamarkach korzeni drzew oraz schowane w wysokiej trawie. Niektóre z nich rosną nawet na drzewach lub ich pniach. Grzyby nie są wybredne co do siedliska i występują w każdym z terenów leśnych, bez względu na to, czy są to lasy iglaste, mieszane, czy też liściaste.

Przykładowo borowiki znajdziemy tam, gdzie rosną sosny i świerki, a koźlarze lubią towarzystwo brzóz i topoli. Rzadko też rosną pojedynczo, więc jeśli dostrzeżemy jednego – zapewne w pobliżu będzie ich dużo więcej. Wskazane jest również poszukiwanie w tych samych miejscach po kilku dniach, ponieważ mogły powstać nowe owocniki – strzępki grzybni, które nie są widoczne, ponieważ rozprzestrzeniają się pod ziemią, tworząc coś na kształt sieci.

Czego potrzebujemy do zbierania grzybów?

Narzędziami niezbędnymi dla każdego grzybiarza są: 

  • pojemnik przepuszczający powietrze, który uchroni zbiory przed  uszkodzeniami i zsinieniem. Najlepszy będzie koszyk wykonany z naturalnych materiałów.
  • dobry nóż.

Owocniki grzybów mogą być odcięte nożem lub odkręcone. Należy jednak powstrzymać się od wyrywania ich z ziemi, aby nie uszkodzić sieci grzybni. Nie należy zbierać nie tylko trujących gatunków, ale również młodych grzybów. Grzyby najlepiej przetwarza się bezpośrednio po zebraniu – za pomocą noża usuwamy ziemię i piasek, a pozostały brud spłukujemy. Następnie grzyba dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Po wyczyszczeniu grzybów jadalnych można je stosować na różne sposoby: dodawać świeże do potraw, wysuszyć w piekarniku lub zamrozić. Grzyby należy spożyć w ciągu pół roku od umieszczenia w zamrażarce.